Associació Presons pel Canvi

L’associació Presons pel Canvi, neix arrel d’una xerrada formativa que va tenir lloc a la facultat, entre  un grup de funcionaris, professionals i interns del Centre Penitenciari Villabona (Astúries) i estudiants d’Educació i Treball Social. En aquesta xerrada ens varen explicar un model terapèutic i educatiu anomenat UTE (Unitat Terapèutica i Educativa) que es duu a terme al Centre Penitènciari de Villabona, Astúries. A partir d’aquesta trobada vàrem sentir la necessitat de començar a moure’ns. El primer pas va ser visitar-lo en persona.

A l’abril del 2009 un grup d’estudiants i docents de la Universitat vam anar a visitar i a conèixer el model, i en contacte amb el Grup 33 es va començar a gestar i dissenyar idees i projectes per dur a terme un treball cap al canvi de model penitenciari de les nostres presons. Un d’aquests va ser iniciar un projecte d’Aprenentatge i Servei al Centre Penitenciari de Lledoners.

Estem davant d’un problema social que ens preocupa i que volem fer-hi front, des d’una tasca d’aprenentatge i servei. Així doncs, realitzem un projecte d’aprenentatge i servei amb l’objectiu de crear espais d’oci i lleure saludable i educatiu, a partir de la realització de diferents  tallers i activitats a quatre  mòduls diferents al Centre Penitenciari de Lledoners.

Aquest any a més, s’ha creat des de l’associació, la Comissió Presons pel Canvi on gent de diferents àmbits participa de forma activa en activitats per treballar des de fora. Veiem molt important seguir promovent més vincle que mai amb Grup 33, i tenim la gran sort de poder comptar amb el suport de professionals que participen en la investigació sobre “Pedagogia social comunitària en centres penitenciaris i programes de reinserció social.”

UTE: Unitat Terapeutica i educativa representa un model alternatiu a la preso tradicional perquè transforma la realitat penitenciaria al eliminar la subcultura de presons que fa de ela presó una escola de delinqüència i la converteix en un espai educatiu.

http://www.utevillabona.es/

GRUP33:  Plataforma ciutadana de sensibilització i moviment social que treballa a fer front a l’actual model de presons de Catalunya i promoure canvis cap a un model rehabilitador.

www.grup33.org

Graffity realitzat pels intrens del mòdul 1 en un dels tallers del projecte d’APS a Lledoners.

Vídeo explicatiu del model UTE per Faustino Zapico:

3 pensamientos en “Associació Presons pel Canvi

  1. salva punk dice:

    Hola peñaaaa soc el salva..aqui disfrutan del permis amb la famiiii!! pero tranquils k al dilluns estic amb vosaltres un saludo ven fort a tots!

  2. Hola Salva! Gràcies per ser-hi, seguir-nos i comentar! Ànims i endavant! una abraçada ben forta!

  3. salva punk dice:

    Hola a totas! espero k tot us vaigi b..sobran paraulas sou al millors!!! averaa si ens vaiem algun dia.. igual us dic una abraçada ven forta guapas

Deja un comentario